Slik gjør du
Elgstek benfri med bakte grønnsaker er et velsmakende middagstips.
Elgstek er noe av det reneste og magreste kjøttet som finnes. Viltsmaken er konsentrert, men allikevel mildere enn hos reinsdyrstek. Nærmere naturen er det nesten ikke mulig å komme. Sammen med høstens grønnsaker gir dette den perfekte festmat.
Det er duket til fest når langstekt elgstek settes frem på bordet!
- Gni inn steken med salt, pepper og rosmarin. Stikk inn et steketermometer mot kjernen av kjøttet.
- Sett ovnen på 80 grader. Steken brunes forsiktig i godt smør i jernpanne. Legg så steken i en langpanne og hell på rødvin. Steketiden tar flere timer avhengig av stekens tykkelse. Beregn god tid til langtidssteking av elg, 4-6 timer. Den lave steketemperaturen gjør at cellene i kjøttet ikke sprenges og at saftigheten beholdes.
- Når steketermometeret viser ca. 62 grader er steken svakt rosa, ved 65 grader er godt stekt.
- Ta ut steken og server straks. Kjøttet trenger ikke hvile når du har stekt det sakte og forsiktig. Sausen lager du ferdig på slutten.
- Brun smør og mel i en kjele og spe med kraften fra steken, litt om gangen. Tilsett rømme, geitost og ripssgele.
- Gulrot skjæres i tynne staver. Blomkål, neper og purre skjæres i biter. Dette pakkes godt inn i folie med litt smør og salt. Legg dette i ovnen i ca. 30 minutter sammen med steken.
Kjernetemperatur for stek av elg
Elgstek må behandles riktig ved tilbereding og steking, for å få frem de gode smakene. Den vanligste feilen mange gjør er å steke kjøttet for hardt, slik at elgstekens kjernetemperatur blir for høy og kjøttet blir tørt.
Bruk vår tabell over riktig kjernetemperatur for elgstek, slik at du lykkes med din gode middag!
Besøk vårt populære nettutsalg. Der finner du gode tilbud på vårt viltkjøtt!
All råvare som Smedstuen bruker til benfri elgstek, er godkjent og kontrollert av veterinær. På Elgslakt.no kan du lese mer om våre ulike viltmottak og betingelser.
Gi bort spiselige matgaver med produkter fra Smedstuen Gård? Besøk vår samarbeidsparter Gourmetkurven.no.